2009-03-04

HUNAGI mint SDIC részvétele az INSPIRE végrehajtási utasításainak, technikai mellékleteinek szakmai véleményezésében, adaptációjában.

Lévai Pál, a HUNAGI által felkért szakértő írja: 'A KvVM-HUNAGI együttműködés elvégzendő feladatai között szerepel a közreműködés a 2007/2/EK Irányelv (az Európai Közösségen belüli térinformációs infrastruktúra – INSPIRE – kialakításáról) végrehajtási utasításainak, technikai mellékleteinek szakmai véleményezésében, adaptációjában.
2008 december 24-én hatályba lépett a 1205/2008/EK RENDELET a metaadatokról.
Jelenleg két szakmai anyag véleményezését kérte a Közös Kutató Központ (JRC, Ispra).
Az egyik az
adatspecifikációval a másik az adatok és szolgáltatások megosztásával kapcsolatos, melyek szintén rendeletként kerülnek kiadásra. Továbbá folynak a tesztelési munkák a meglévő adatszerkezetek INSPIRE kompabilitássá tételére.
Az
adatspecifikáció rendelet technikai jellegű. Sokkal kényesebb a másik, az adatok és szolgáltatások megosztása rendelet, amely tulajdonképpen az téradatok ár és licensz kérdéseit rendezi.
A HUNAGI – mint a téradatok felhasználásában érdekelt közösség (SDIC) - tagszervezetei véleményei által befolyásolhatja a kiadandó rendeleteket. A HUNAGI tagjai és partnerei rövidesen körlevélben kapják meg a felkérést a rendelet tervezetek véleményezésére.

Nincsenek megjegyzések: